Vegan No Bake Fruit Pie

image

image

De zomer laat zijn aanwezigheid voelen. De temperaturen stijgen en de zin om in een hete keuken te staan wordt steeds kleiner. Eenmaal de temperaturen over de 30°C gaat, lijkt het idee om de oven aan te zetten voor een uur geen slim plan. Met dat scenario in het achterhoofd probeerde ik een no bake uit: fruittaart!

Ik heb de fruittaart gebaseerd op vier recepten en deze hoeveelheden en ingrediënten samengesteld om tot mijn uiteindelijke hoeveelheden te komen. Voor de vulling heb ik hoofdzakelijk uit de No-Bake Fruit Pie de meeste inspiratie gehaald en verder ook wat uit Fresh Raspberry Pie Recipe en Blackberry Nectarine Pie Recipe. Voor de korst keek ik vooral naar de No bake Crumb Crust Recipe Makes Summer Easy met hier en daar nog wat getweak aan de hoeveelheden.

Een taart bestaande uit een rawvegan no bake korst en een gelatine-vrije vegan vulling. Het is zowel tarwe-, lactose- en eivrij. Ik had eerst een proefversie gemaakt waar deze aspecten wel in terug te vinden waren, om kostredenen maar de uiteindelijke versie is geschikt voor de meeste mensen.
image

Mijn proefversie was anders vanwege de boter en gluten bevattende koekjes en hoger suikergehalte. Deze was zeker niet slecht, maar ik ga graag de uitdaging aan om het geschikt te maken voor meer doelgroepen. De “normale” no bake fruittaart was opgemaakt uit: 200 g rood fruit, 80 g havermoutkoekjes, 135 g speculaas, 20 g witte suiker, 2 el kokosolie, 2 el maizena, 125 ml fruitwater en 100 g witte suiker.

Nog enkele opmerkingen die ik heb ontdekt tijdens het maken van dit gebak.
Ik heb Nairn’s koekjes gebruikt voor de korst. Dit zijn droge koeken enkel gemaakt van haver en geen toevoeging van tarwe. Hoewel ze geen bloem toevoegen, kan er wel gluten contaminatie zijn.
Voor de vetstof heb ik voor kokosolie gekozen omdat deze stevig wordt eenmaal koud. De kokosolie die ik nu in huis heb is een hele zachte en hoeft in feite niet eerst gesmolten maar de hardere varianten kunnen beter eerst verwarmd worden vooraleer ermee te werken.
Voor de korst is het trouwens aangenamer om bruine suiker te gebruiken in de plaats van witte suiker of rietsuiker omdat deze laatste twee een hardere structuur hebben en je eerder een knarsen gevoel ervaart tijdens het eten. Voor de vulling maakt dit niet uit omdat de suiker toch smelt tijdens het kookproces. De suikerhoeveelheid die je gebruikt voor de vulling is trouwens erg flexibel naargelang het gebruikte fruit en persoonlijke voorkeur. Aardbeien en frambozen hebben doorgaans minder extra suiker nodig als kersen. Dit geldt zeker als je gebruik maakt van bevroren fruit in de plaats van vers fruit omdat deze worden geplukt in het hoogseizoen.
Het enige ingrediënt waar je misschien een beetje van opkijkt is “fruitwater”. Aangezien ik gebruik maak van bevroren vruchten, alweer wegens kosten, en absoluut geen geduld heb giet ik warm water op het bevroren fruit waardoor sommige barsten en sap afgeven. Zo wordt het fruit sneller gebruiksklaar en blijft er geïnfuseerd fruitwater achter.
image


Veganistische Tarwevrije & Lactosevrije No Bake Fruittaart

Ingrediënten

Korst
210 g tarwevrijekoek (3 porties)
15 g bruine suiker
80 g kokosolie (4 el)
Vulling
300 g bevroren fruit bv rood fruit of frambozen (waarvan 100 g heel)
100 g witte suiker
23 g maizena (2 el)
125 ml fruitwater

Vermeng in een schaal de koekkruimel met suiker en kokosolie, dit gaat makkelijker als de olie gesmolten is. Duw het mengsel stevig op de bodem en de wanden van een taartvorm. Hoe meer vetstof je gebruikt, hoe makkelijker de korst zich zal laten vormen. Laat de korst gedurende een uur in de koelkast hard worden.

Blend of prak 200 g van het fruit en laat de rest heel. In een sauspan meng de suiker en maizena. Roer er het gemixt fruit en fruitwater door. Verwarm op middelhoog hitte tot het bijna kookt en blijf daarna roeren op laag vuur gedurende 2 minuten of tot het indikt. Haal de pan van het vuur en laat het deels afkoelen onder continue roeren. Plaats het overige 100 g heel fruit in de korst en giet de vulling eroverheen. Laat het minstens 1 uur afkoelen in de koelkast. Een stevigere taart krijg je na 3-8 uur of nog beter bedekt overnacht.

Smakelijk

4 gedachtes over “Vegan No Bake Fruit Pie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s