Vegan Chocolate Mousse

fluffy-vegan-chocolate-mousse-with-aquafaba-1fluffy-vegan-chocolate-mousse-with-aquafaba-2fluffy-vegan-chocolate-mousse-with-aquafaba-3Wist je dat je met het vocht uit kikkererwten potten nog iets lekkers kunt maken!? Onlangs had ik humus gemaakt en bij het afgieten van de kikkererwten het vocht opgevangen in een kom. Dit potvocht wordt aquafaba genoemd. Het is pas recent ontdekt als een mogelijk ingrediënt in recepten door het op te kloppen en heeft vooral de aandacht van veganisten gekregen. Je kunt het ook zelf maken door kikkererwten overnacht te laten weken. Veel onderzoek zoals de nutritionele waarden ervan, is er nog niet.
Aan de hand van het recept van Lazycatkitchen maakte ik heel eenvoudig haar ‘Fluffy Vegan Chocolate Mousse with Aquafaba‘ na. Het vocht dient als een ei-vervanger waardoor je makkelijk een veganistische mousse kunt maken. Daarnaast is de chocolademousse ook glutenvrij, sojavrij en laag in suiker. Gebruik dan wel een lactosevrije chocolade als pure chocolade.

Het recept vereist enkel 4 ingrediënten en ik heb het nog gereduceerd naar 3 (door de hete chilipepper weg te laten, aangezien ik niet dermate avontuurlijk ben): kikkererwtensap, witte suiker en pure chocolade. Het recept kun je hier terugvinden en geeft ongeveer 6 porties. Het is zeer belangrijk om het vocht lang genoeg te kloppen, geheel stijve pieken krijg je niet tot het even heeft gestaan (op een koele plek) maar je moet het al gauw 7 minuten kloppen (met een elektrische klopper).

De meeste aan wie ik de chocolademousse serveerde keken vreemd op toen ze hoorde dat het gemaakt was met vocht uit een pot, maar de smaak is allesbehalve verkeerd. De structuur is gelijkaardig aan de standaard chocomousse, enkel smaakt het iets zouter en iets minder romig. Heet heeft nog steeds de eigenschap dat het smelt op de tong en de chocoladesmaak is sterk aanwezig.
Zeker eens het proberen waard! Geen voedselverspilling en meteen ook een dessert.

3 gedachtes over “Vegan Chocolate Mousse

  1. My Linh zegt:

    Ik heb je dit vaker zien gebruiken en vind het heel interessant. Zeker nu m’n zusje ook veel vegan eet! De mousse ziet er helemaal niet anders uit dan “normale” mousse. So.Weird. Ik ben in ieder geval geïnspireerd om volgende keer toch de kikkererwtensap op te vangen en er wat mee te experimenteren in de keuken 😀 Bedankt!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s