Tip: Stop het snoepen

food-unhealthy-snack-stop-snacken-1

Eten is noodzakelijk om energie uit te halen zodat je de dag doorkomt. Wanneer je eerder eet omdat je trek hebt of verveeld bent dan ben je dus eigenlijk aan het snacken. Op zich vormt dat geen groot probleem als je dat af en toe doet, maar als je eetlust voor een hoofdmaaltijd in gedrang komt of je onnodig veel kilo’s bijkomt enkel door die vele snacks dan kun je het beter anders aanpakken.

Definitie: (minder gezonde) tussendoortjes eten voedsel

Bron: http://www.woorden.org/woord/snacken

Een mens heeft wordt meestal verleid om zoete snacks te eten als chocolade, snoep of gebak. Een teveel aan zoetigheid kan zorgen voor hoofdpijn, lusteloosheid en het tast ook je gebit aantasten (elke zoetigheid is een zuuraanval op je tandglazuur).
Vind je het moeilijk, zeker in deze maand van feestdagen waar lekkernijen talrijk aanwezig zijn om niet continu te knabbelen dan zijn hier enkele tips die je kunnen helpen.

Hoofdmaaltijden
Eet drie gezonde samengestelde maaltijden. Een vullende maaltijd waardoor je zeker minstens 2 uur verder kan. Daaronder wordt niet verstaan brood met een dikke laag beleg als chocoladepasta of vetrijke salades of een bord zwemmend in saus. Sla vooral geen maaltijd over met name het ontbijt (wat vaak wel wordt gedaan). Tijdens je slaap gaat je spijsvertering langzamer werken en het ontbijt zorgt er juist voor dat het weer wakker wordt geschud. Neem tevens de tijd om te eten zo ervaar je beter wanneer je werkelijk honger hebt en wanneer niet en geniet je meer van je maaltijden.

Eet voldoende vezels
Het wordt aangeraden dat volwassenen 25 g vezels per dag innemen. Dit voornamelijk om de spijsvertering te helpen in zijn proces. Daarnaast zorgen vezels ook voor dat je een verzadigd gevoel ervaart en dus minder gauw gaat snacken.

Drink water
Soms denk je dat je honger hebt, maar ben je eigenlijk gedehydrateerd en is het een dorst dat je voelt. 1,5 liter tot 2 is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water dat een mens aangeraden wordt om te drinken. Het drinken van water zorgt er tevens voor dat de maag wordt gevuld en het niet vraagt om meer eten om gevuld te zijn. Houd water bij de hand door altijd een glas water of fles op je bureau te zetten, zodat je eraan denkt. Om het snacken specifiek tegen te gaan: drink water na de maaltijd en als je zin hebt om te snacken.

Poets je tanden na de maaltijd
Als je eerst de moeite hebt gedaan om je tanden te poetsen dan heb je erna niet snel de zin om nog iets te eten. Ten eerste omdat eten met een net gepoetst gebit anders smaakt en ten tweede moet je erna weer je tanden poetsen.

Slapen
Als je een groot slaaptekort hebt dan werkt je lichaam niet optimaal. Sommige signalen als hongersignalen worden niet goed ervaren en dan blijf je maar eten. Bovendien wordt je ook sneller verleid om ongezonde dingen te eten. In dat geval is de oplossing simpel: meer slapen en je slaaptekort inhalen. Elke avond een uur eerder slapen helpt al een boel.

Doe iets anders
Heb je zin om een hele doos koeken of zak snoep achter elkaar op te peuzelen dan is het waarschijnlijk best dat je iets anders gaat doen. Een activiteit waarbij je je handen vrij voor moet hebben zoals sporten of rustigere activiteiten als nagels lakken. Alleszins is het al beter dat je de keuken verlaat om een fysieke afstand tussen jou en de snoepkast te leggen.

food-stop-snacken-2

Je kunt het niet laten
Je hebt al het eerdere dat voor jou van toepassing is al gedaan, maar je hebt nog steeds die drang om te knabbelen. Om te voorkomen dat je alles gaat leegplunderen kun je toegeven en iets eten. Probeer een gezonder alternatief te eten voor hetgene wat je wou eten zoals een stuk fruit, handjevol noten, een kleine portie groenten of een kom groenterijke soep (extra vocht). Zo heb je die dag meer vitaminen, vezels en/of mineralen binnen en is je “honger” gestild.
Als dit het toch niet helemaal is en je toch dat zoet wil hebben, maak het jezelf dan moeilijk. Plaats alle ongezonde snack op de hoogste plank. Je geeft jezelf dan meer bedenktijd dan als je er zonder moeite aan kunt. En als je dan enkel die trommel vast hebt, neem dan een koek of snoepje en neem de tijd om ervan te genieten.

Ben jij een snacker?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s