Vegan Chocolate Cake with Coconut

vegan-chocolate-cake-with-coconut-2vegan-chocolate-cake-with-coconut-1

Een zachte brownie-cake rijk aan chocoladesmaak met een krokante gestolde chocoladekorst en knapperige kokoschips. Bij het aansnijden van de cake hoor je de chocolade kraken en de dense cake vult de mond met een overweldigende pure chocolade smaakbom. Deze veganistische chocoladecake is lactosevrij, ei-vrij en is gemaakt met rauwe cacao en pure chocolade.
Het is mogelijk om de chocoladetopping pas over de cake te gieten voor het serveren als chocoladesaus, maar dit vervoert uiteraard veel moeilijker.

Als basis gebruikte ik de “chocoladecake met kokos” van De Groene Meisjes maar heb er hier en daar wat aangepast. De speltbloem verving ik door gewone bloem, aangezien ik geen speltbloem heb. De kokosbloesemsuiker verving ik door rietsuiker wat eveneens perfect vervangen kan worden door witte suiker. De kokosolie verving ik door zonnebloemolie vanwege de betere vetzuursamenstelling (6 keer minder verzadigd vet). Het vanille-extract verving ik voor amandelextract. De gewone azijn verving ik door witte notenazijn voor het extra aroma aan noten en voor de plantaardige melk verkoos ik kokosmelk om het kokosaspect te ondersteunen.

Zoals je kunt lezen is het precies hetzelfde recept maar dan enorm aangepast. Over de kokosmelk moet ik nog iets extra uitleggen. Ik heb een pakje kokosmelk gebruikt waarop stond schudden voor gebruik (wat ik ook deed), maar enkel de waterige fractie dat boven het kokosgedeelte ligt eruit gekregen. Pas later ontdekte ik dat al de kokosbestanddelen nog op de bodem van het pak waren achtergebleven. Om die reden denk ik dat je beter een kokosdrink kunt gebruiken of kokoswater of mijn manier. Aan de andere kant is mijn gebak minder vet geworden als eerder ingeschat.
Hoewel ik voor de cake zonnebloemolie koos, heb ik voor de topping toch wat kokosolie gebruikt omdat deze hard wordt na stolling en zonnebloemolie niet. Ik wou het risico van een loperige topping niet lopen.

vegan-chocolate-cake-with-coconut-3


Veganistische Chocoladecake met Kokosnoot

Ingrediënten

185 g bloem
60 g cacaopoeder (+ 1 el extra voor bakblik)
1 tl baksoda
snuf zout
150 g rietsuiker
100 g zonnebloemolie (+ el extra voor bakblik)
1 tl amandelextract
1 tl witte notenazijn
190 ml water
100 ml kokoswater

Topping
100 g pure chocolade (+ extra voor strooisel)
1 el kokosolie
Handje kokoschips

Verwarm de oven voor op 180 C. Vet een cakeblik in met olie en bepoeder met cacaopoeder.
In een grote mengkom mix de droge ingrediënten: bloem, cacaopoeder, baksoda,zout en rietsuiker.
Giet er de zonnebloemolie, amandelextract, witte notenazijn, water en kokoswater bij. Meng tot je een homogeen mengsel krijgt. Giet het beslag in het cakeblik en laat gedurende 30-40 minuten bakken. Laat het afkoelen voordat je de topping toevoegt.

Voor de topping: breek de chocolade in kleine stukjes en smelt deze tezamen met de kokosolie. Eenmaal gesmolten, bekleed er de afgekoelde cake mee zodat alles is bedekt. Terwijl het nog stolt, strooi er de geschaafde chocolade en kokoschips overheen. Laat de cake afkoelen in de koelkast zodat de topping krokant wordt.

Smakelijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s