Heerlijke Luikse wafels

dav

Zelfgemaakte zoete en knapperige authentieke Luikse waffels! Bekende Luikse waffels niet te verwarren met de andere Belgische waffel variant uit Brussel. Liège waffles bevatten suikerparels en plakken zo heerlijk aan je vingers, terwijl Brussels waffles zacht, dun en bleker zijn. Ze zijn niet exact dezelfde als degene die je bij de straatverkopers kan krijgen, maar het lijkt er enorm op. Hetgeen wat ik het meeste mis in deze waffels zijn de parelsuiker klonten die niet geheel gesmolten zijn en nog een crunch geven.


dav
Het geweldige recept dat ik heb gebruik is van Liègewaffle. Het neemt welliefst een hele dag en een halve in beslag maar dan krijg je wel een mooi aantal waffels. Alle rijstijd tezamen is minstens 7 uur en het beslag kan best overnacht gekoeld worden. Aangezien het zoveel tijd in beslag neemt, heb ik de hoeveelheden verdubbeld waardoor ik 15 wafels uit het beslag heb gekregen.

Voor de waffels heb ik uiteraard echte Belgische Tiense suiker gebruikt. Het wafelijzer dat ik heb gebruikt, is een betaalbare variant en niet een professionele gietijzeren. Hierdoor is de baktijd wel langer en vraagt het wat trial & error om de juiste baktijd te vinden. Alle rechten voor het recept gaan naar Adam Wayda! Ik heb het enkel vertaald, omdat Nederlandstaligen zeker ook deze waffels moeten proeven.

dav

Ingrediënten
4,6 tl instant gist
100 ml warm water (41°C-43°C, niet kokend!)
400 g zelfrijzende bloem
4 eieren op kamertemperatuur
56 g lichtbruine suiker
7,6 g zout
4 tl vanille extract
28 g honing
300 g (iets koeler als kamertemperatuur)
270 g parelsuiker

1. In een mengkom, los de gist op in het warm water en laat het een aantal minuten staan. Voeg 160 gram zelfrijzende bloem en 1 ei toe. Meng het tot een geheel.

2. Giet bovenop het beslag de overige zelfrijzende bloem, maar meng het niet! Bedek het beslag met plasticfolie en laat het rijzen voor 1 uur.

3. Voeg het tweede ei, de lichtbruine suiker, het zout, de honing en het vanille extract toe aan het beslag. Meng het beslag met een beslagmixer op een lage snelheid tot het een bal vormt aan de mixer. Dit kan 15-20 minuten duren.

4. Voeg de boter toe aan het beslag lepel per lepel. Dit kan 5-7 minuten duren. Blijf het geheel mixen tot het weer een bal begint te vormen aan de mixer. Dit kan 2-6 minuten duren.

5. Bedek de kom weer met plasticfolie en laat het rijzen op kamertemperatuur gedurende 4 uur. Zet het hierna in de koelkast en laat het rusten overnacht.

6. De volgende dag, haal de schaal uit de koelkast en roer de parelsuiker erdoorheen. Eenmaal het gemixt is, verdeel het deeg in 6 gelijke delen. Vorm elk deel in een ovalen bal en bedek het losjes met plasticfolie. Laat het rijzen voor 90 minuten.

7. Als je een gietijzeren wafelijzer gebruikt, bak de waffels op 180°C voor ongeveer 2 minuten. Als je een doorsnee wafelijzer gebruikt kan het 4-5 minuten duren.

liegewaffle.wordpress.com©


Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s