Vegan Anzac Biscuits

Aztec biscuits (1)

Een vegan koekjes recept voor degene die fan zijn van kokos, havervlokken en algemeen zoet gebak! Onlangs had ik nog eens zin in een lekker vullend kokoskoekje en ik dacht meteen aan deze Anzac biscuits, maar nu met een beetje chocolade. In Australië proefde ik deze biscuits voor de eerste keer, daarna probeerde ik het thuis na te maken maar er moest nog gegoocheld worden met hoeveelheden – uiteindelijk heb ik het uitgevogeld: Anzac Biscuits! Tevens heb ik voor het eerst gebruik gemaakt van kokosolie en kokosbloesemsuiker. Ik ben al een tijd zeer geïnteresseerd in deze twee producten vanuit een gezondheidsperspectief.

Anzac biscuit is een traditionele Australische biscuit. Ze zijn gepakt met kokos, chewy en geweldig zoet. Origineel werden ze opgestuurd gedurende de eerste wereldoorlog naar ANZAC’s ( Australian and New Zealand Army Corps) vanwege de samenstelling waardoor de biscuits hun smaak behielden tijdens de overzeese reis. De hoeveelheden die ik heb toegepast, zijn goed voor ongeveer 25 Anzac biscuits.

Kokosolie
Kokosolie is een welbekend multifunctioneel product. Het wordt gebruikt om het haar te laten stralen, het gezicht te reinigen en om mee te bakken. Kokosolie is vast op kamertemperatuur, maar het heeft een zeer laag smeltpunt van 24 °C waardoor verhitten weinig tijd in beslag neemt. Kokosolie brengt de smaak van kokos aan en kan gebruikt worden als botervervanger indien je lactose-intolerant bent of veganistisch. Om gezondheidsredenen hoef je het niet te gebruiken aangezien kokosolie ongeveer evenveel verzadigde vetten bevat. Waar het op neerkomt: ik geloof dat je kokosolie best kunt gebruiken om de kokossmaak in je gebak goed door te laten dringen aangezien er lactosevrije bakboters bestaan die lager zijn aan verzadigde vetten.

Kokosbloesemsuiker
Kokosbloesemsuiker is gemaakt uit het zoete sap van kokosbloesems die groeien aan kokosnootpalmbomen. Het heeft het uitzicht van bruine suiker en een lichte karamelsmaak (geen kokossmaak). Dit type suiker wordt niet geraffineerd waardoor het zijn nutriënten als B-vitamines en mineralen (magnesium, ijzer, zink en kalium) blijft behouden. Op zich klinkt het als een goede vervanger van gewone tafelsuiker, maar er zijn toch heel wat tegenstrijdigheden te vinden over het product. Volgens diverse bronnen heeft deze soort suiker een lagere glycemische index wat het interessant maakt voor diabetici, maar het vergelijkingsproces laat vragen naar boven komen en is nog steeds hoog in sucrose. Tevens is de calorische aanbreng hetzelfde als klassieke suiker en de voordelen van de nutriënten zijn pas profitabel bij inname van grote hoeveelheden kokosbloesemsuiker. Waar het op neerkomt: ik geloof dat je deze suiker niet anders moet zien als normale suiker voordat er meer onderzoek wordt uitgevoerd, enkel de smaak verschilt. Kokosbloesemsuiker kun je terugvinden in natuurwinkels als Bio-planet of De Tuinen. *Kokosbloesemsuiker is duurder dan gewone suiker vanwege het intensieve verzamelingsproces.

Aztec biscuits (2)


Anzac Biscuits

Ingrediënten

90 g havervlokken – 1 cup of oats
120 g bloem – 1 cup of flour
110 g (kokosbloesem)suiker – 1 cup of sugar
40 g geraspte kokos – 1/2 cup of shredded coconut
1/2 tl bakpoeder – 1/2 tsp of baking soda
3 el water – 3 tbsp water
3 el (ahorn)siroop – 3 tbsp syrup
80 g (kokos)olie – 2/4 cup of oil
Voor de chocolade decoratie
100 g pure chocolade – 1/2 cup of dark chocolate
1 el kokosolie – 1 tbsp coconut oil

Verwarm de oven voor op 160 °C of 325 °F. Weeg alle ingrediënten af. Smelt de kokosolie tot een vloeibare massa. Vermeng alle ingrediënten in een mengkom en mix de ingrediënten tot je een koekjesdeeg krijgt. Vorm platte schijven en plaats deze op een bakplaat met bakpapier of siliconen mat. Laat de koekjes gedurende 12 minuten bakken. Laat ze erna een tijd afkoelen zodat het vetproduct de kans krijgt om te stollen. Voor de chocolade decoratie: smelt de chocolade met de kokosolie. Maak een lijnenpatroon op de koekjes met een behulp van een lepel.


Nutritionele informatie (1 portie is 18,8 g):

2274,4 kcal (91,0 kcal/portie)
113,5 g vet ( 4,5 g/portie)
15,1 g vezels ( 0,6 g/portie)
341,1 mg natrium (13,6 mg/portie)

Bevat glutenKlik hier als je de video niet kunt bekijken


Smakelijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s