Vegan Custard Pie

davdavdavdav

Wat begon als een experiment voor veganistische koekjes draaide uit op een eerste poging tot een plantaardige puddingtaart. De stevige koekjesbodem met een zachte vanille pudding vulling en decoratieve veganistische koekjes erbovenop. De puddingtaart is niet geheel zoals ik had gewild – work in progress – maar het resultaat mag er zeker al zijn.

Oorspronkelijk wou ik de vegan koekjes van Lovingitvegan maken, maar dat koekjesdeeg was niet te hanteren of te modeleren tot een deegbal waar je koekjes uit kunt snijden. Uiteindelijk heb ik het gehel deeg in een ronde cakevorm gedumpt en het gladgestreken zodat het gebakken werd tot een grote hoge koekjesbodem.
Hierna heb ik twee zakjes puddingpoeder gebruikt voor de vulling te maken en deze op de afgekoelde bodem gegoten. Na een minuut of tien heb ik er de koekjes op geplaatst voor een feestelijke toets en de taart laten afkoelen. Bewaar de taart afgesloten in de koelkast want de bodem kan erg hard worden aangezien het kokosolie bevat. De taart is het lekkerst op dag één eenmaal het geheel is afgekoeld op kamertemperatuur.

Als ik het nog eens zou maken, dan zou ik de hoeveelheden voor de bodem halveren en de vulling maken met een zakje puddingpoeder minder voor een zachtere pudding.

dav


Veganistische Puddingtaart

Ingrediënten

Voor de taartbodem
250 g zelfrijzende bloem
140g rietsuiker
1 tl baksodas
1/4 tl zout
110 g zachte kokosolie
1 zakje vanillesuiker
2 el sojamelk

Voor de puddingvulling
800 ml sojamelk
100 g puddingpoeder
6 el rietsuiker
1 zakje vanillesuiker

Verwarm de oven voor op 180. Meng in een grote kom alle ingrediënten voor de taartbodem en meng met de handen. Voeg meer sojamelk toe zodat er beter een bal gevormd kan worden. Eenmaal het bijna bal vormt is het deeg klaar. Bekleed de bodem van de cakevorm met bakpapier en vet de zijkanten in. Spreid het deeg over de cakebodem en druk deze aan met de bolle kant van een lepel tot een platte koek.
Bak de bodem in de voorverwarmde oven gedurende 12-15 minuten of tot de zijkanten een bruine kleur krijgen. Laat de bodem afkoelen, maar haal niet uit de cakevorm.

Maak ondertussen de vulling volgens de gebruiksaanwijzing.
“In een schaal, gebruik 20 lepels van de sojamelk en mix er de puddingpoeder door. Giet de overige sojamelk en de suikers in een pan en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en giet het puddingmengsel al roerend erbij. Zet de pan terug op het vuur, laat de pudding 1 minuut koken en haal het daarna weer van het vuur”
Eenmaal de pudding van het vuur is, laat het (een minuut) afkoelen en giet het bovenop de bodem voordat de pudding een vlies begint te vormen. Decoreer de taart naar wens en laat erna de taart minstens een halfuur afkoelen.


Bevat gluten, soja


Vrolijk Pasen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s