Szechuan green beans & tofu with white rice

dav

Gezond en enorm lekker, dat is dit Aziatisch gerecht van groenen boontjes en tofu in een pittige, smaakvolle Szechuan saus. Hou het geheel glutenvrij en eet er wat rijst bij. Het gerecht heb ik gemaakt door de werkwijze van ”Szechuan green beans and tofu” van Geniuskitchen nauwkeurig te volgen. De hoeveelheden heb ik hier en daar wat aangepast zo is de saus pittiger en zitten er zowel meer boontjes als tofu in.

Als je nog niet bekend bent met Sichuan, behalve dat je het het woord al eens hebt gezien op het menu van een Chinese take-away, zal ik het even kort uitleggen. Sichuan is een stijl van koken in de Aziatische keuken met zijn ontstaan in de gelijknamige provincie. De gerechten hebben een uitgesproken smaak en bevat veel knoflook en chilipeper.

dav

Voor het veganistische gerecht heb ik een heel blok tofu gebruikt. Tofu is een veelzijdig voedingsmiddel wat gemaakt is van sojabonen dat op zichzelf weinig smaak heeft maar juist uitstekend is om andere smaken op te nemen. Daarnaast is het ook heel gezond omdat het weinig vet en juist veel eiwitten bevat.

davdav


Szechuan groene boontje & tofu met witte rijst

Ingrediënten
400 g groene boontjes
375 g (biologische) tofu
1 el sriracha saus
2 el sojasaus
1 el water
2 tl (riet)suiker
1 tl gemberpoeder
1 teen knoflook
2 el zonnebloemolie om mee te koken
(getoaste) sesamzaad als topping

Om ervoor te zorgen dat tofu zoveel mogelijk smaak van de saus kan opnemen, kun je best een paar uur van tevoren het vocht uit de tofu halen. Dat kan door er iets zwaars op te leggen zoals een pan en het tofu-vocht met papier op te vangen.
Was de boontjes en snijd de uiteindes eraf. In een pan, kook kort de boontjes, zo’n drie minuten met water en wat zout. Eenmaal de boontjes klaar zijn, giet deze af en zet opzij.
Snijd de tofu in anderhalve centimeter vierkante blokjes. In een kleine schaal, mix de sojasaus, sriracha saus, water en suiker.
Verwarm een grote hapjespan, giet er de zonnebloemolie in en bak de knoflook. Voeg de boontjes, tofu, gemberpoeder en sausmix toe en verwarm door tot er bubbels verschijnen. Kruid af met peper e n zout als nodig.


Smakelijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s