2 weken zonder suiker

suikervrij eten

Een voedingspatroon zonder suikers!? Wat zijn de voordelen en nadelen ervan? Is het eigenlijk wel mogelijk? Uitgaande van die vraagtekens startte ik met een tweetal klasgenoten van de richting voedings- en dieetkunde een suikervrij dieet. We hebben twee weken lang toegevoegde suikers gemeden uit onze voeding.
Re-upload met aanpassingen.

Onder deze suikers vallen alle suikers die fabrikanten toevoegen aan hun producten: als je kijkt naar de ingrediëntenlijst van producten en het woord suiker (sucrose, dextrose,…) tegenkomt, dan wordt het in de ban geplaatst. Hetzelfde geldt voor toegevoegde en alleenstaande honing, stropen met name glucose-fructosestroop en siropen.

Wat blijft er dan nog over om te eten? 
Alle natuurlijke onbewerkte producten als brood (geen luxe broden als koffiekoeken), granen (havermout), groenten en fruit.
Fruit is inderdaad een bron van fruitsuikers (fructose), maar dit werd toegestaan , aangezien de dagelijkse dosis vitaminen belangrijk is.
Het enige andere product dat we door de vingers zagen, was sojadrink. Sojaproducten bevatten vaak rietsuiker als zoetmaker, maar zijn eveneens een bron van calcium, Vit B2 en Vit B12. Micro-elementen die twee van ons niet zomaar konden schrappen (studiegenoot als lactose-mijder en ikzelf als vegetariër).

De spelregels waren duidelijk, maar hoe verloopt het in de praktijk?
De eerste paar dagen is het oppassen geblazen. Ik wist van tevoren al dat er aan veel producten suiker werd toegevoegd, maar het verraste me hoeveel producten dat toch eigenlijk wel waren o.a. in beschuit, hot sauce en pastasauzen.

Mijn eetpatroon bevat op zich al weinig suiker eenmaal ik geen koek of gebak eet weliswaar. Ik heb vooral veel onbewerkte voedingsmiddelen gegeten, bijvoorbeeld een tomaat of noten als tussendoor in de plaats van bewerkte koeken.
Ik heb voornamelijk fruit gegeten als snack. Er wordt aangeraden om twee tot drie stukken fruit per dag te eten. Dit in de pure vorm want de vezels in fruit hebben een invloed op het bloedsuikergehalte, wat niet geldt bij de inname van fruitsappen. Het was wel opvallend dat ik een grotere drang kreeg om vettig te gaan eten als compensatie van de suikerrijke producten die waren weggevallen. Ik heb geprobeerd dit te matigen door te kiezen voor producten met onverzadigde vetten als in noten in de plaats van verzadigde vetten.

suikervrij-eten.jpg

Nog een interessante gerelateerde video dat vorig jaar op Koppen verscheen. Tim Verheyden brengt een maand door zonder suiker. Twee keer zo lang als wat wij deden en hij deelt zijn bevindingen. Klik hier om de video te bekijken.

Wat nu voor het ontbijt?
Onderwijl zocht ik naar gezonde ontbijt opties. Brood en pappen zonder toevoegingen zijn allemaal goedgekeurd, maar hoe zit het met de ontbijtgranen die je kunt kopen in de winkel? In 99% van de ontbijtgranen vind je suiker al snel terug hoog in de ingrediëntenlijst. De suikervrije en betaalbare ontbijtgranen zijn schaars, zelfs tussen de meest ‘smaakloze’ muesli’s.
In die twee weken stuitte ik op drie ontbijtgranen ook mochten in een suikervrij dieet.
Delhaize eigen merk verkoopt twee cereals waarbij er intensieve zoetstoffen als Stevia worden toegevoegd in de plaats van suiker: Crunchy muesli appel (op basis van isomalt en steviolglycosiden) en Crunchy muesli chocolade (op basis van maltitiol, isomalt en stevioglycoside). Albert Heijn eigen merk verkoopt muesli zonder suiker of zoetstoffen.

delhaize-suikervrije-muesli
Ontbijtgranen|Muesli|Appel|Stevia €2,09 (300 gr – 6,97 €/kg)
Havervlokken (GLUTEN) 50 %, voedingsvezels (polydextrose, resistente dextrine, inuline), krokante zemelen 8,4 % (tarwezemelen (GLUTEN), tarwebloem (GLUTEN), rijstbloem, havervlokken (GLUTEN)), stukjes appel 6 % (appel, citroenzuur, antioxidant, natriummetabisulfiet)), zonnebloemolie, zoetstoffen (isomalt, steviolglycosiden), zemelsticks (tarwezemelen (GLUTEN), dadels, rozijnen), haverzemelen (GLUTEN), havermeel (GLUTEN), geraspte kokosnoot, natuurlijke aroma’s, zout, antioxidant (tocoferolrijk extract), rijsmiddel (natriumbicarbonaat)


Ontbijtgranen|Muesli|Chocolade-Noten|Stevia €2,09 (300 gr – 6,97 €/kg)
Havervlokken 47% (GLUTEN), voedingsvezels (polydextrose, dextrine, inuline), zemelencrisp 8% [tarwezemelen (GLUTEN), tarwemeel (GLUTEN), rijstemeel, haverzemelen (GLUTEN)], chocolade 6% [zoetstof (maltitol), cacaomassa, inuline, cacaoboter, emulgator (SOJALECITHINE)], zemelensticks 5% [tarwezemelen (GLUTEN), dadels, rozijnen], zonnebloemolie, hazelnoten (SCHAALVRUCHTEN) 4%, zoetstoffen (isomalt, steviolglycoside), haverzemelen (GLUTEN), havermeel (GLUTEN), geraspte kokos, natuurlijke aroma’s, zout, antioxidant (tocoferolrijk extract), rijsmiddel (natriumbicarbonaat).


AH BASIC Muesli €1,49 (1000 gr – 1,49 €/kg)
In­gre­di­ën­ten: vol­ko­ren vlok­ken [tar­we- (GLU­TEN), ha­ver- (GLU­TEN), gerst- (GLU­TEN)], 10% ro­zij­nen [ro­zijn, plant­aar­di­ge olie (zon­ne­bloem-, ka­toen­zaad- (in wis­se­len­de ver­hou­ding))], zon­ne­bloem­pit. Ge­maakt in een be­drijf waar ook pin­da’s en no­ten wor­den ver­werkt.


albert-heijn-suikervrije-muesli

De uiteindelijke vraag: wat is de invloed op het dieet? 
Naar mijn gevoel had de ommekeer geen grote impact. Mijn voedingskeuzes leden er niet onder. Het is soms wel spijtig om alle lekkernijen aan je neus voorbij te moeten laten gaan, maar aan de andere kant voelde ik mij bijster goed.
Op momenten van intensieve activiteiten kreeg ik wel eerder mijn appelflauwte en ik ben van mening dat ik ook minder geconcentreerd was. Mijn huid zag er redelijk spotvrij uit, maar de tijdsperiode is te kort om met zekerheid het aan het suikervrije toe te wijzen.
Ik was bovenal geschrokken welk effect het dieet op mijn gewicht had. In combinatie met mijn lichaamsbeweging (>30 min beweging/dag, 40 min fietsen/dag en 24 uur actief werken in die twee weken) zag ik mijn gewicht afnemen met twee kilo.

Een suikervrij dieet heeft zo zijn voor-en nadelen. Het was een interessant experiment, maar ik ben toch blij dat het voor mij geen verplichte levensstijl is zoals dat voor sommige mensen is om medische redenen. Ik heb in die twee weken anders gekeken naar producten en suikervrije muesli op de som genomen. Erna merkte ik meteen welke producten waren gezoet en welke niet.


Zou jij een periode zonder suiker willen proberen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s