Zoetstoffen, hoe smaakt dat?

confituur-zonder-suiker-1confituur-zonder-suiker-2

Stel je leeft met obesitas of diabetes, maar je zou toch graag je eten zoeter maken. Gewone suiker is niet hetgeen wat aangeraden wordt, maar wel alternatieve zoetstoffen. Er zijn diverse zoetmakers op de markt en de smaken verschillen nogal. Dit was exact wat we in de les workshop dieet onderzochten aan de hand van zelfgemaakt confituur met zoetstoffen.
Re-upload met aanpassingen

Ter informatie: gewone suiker, ookwel bekend als tafelsuiker, wordt nog gezien als de variant van witte fijne korrels. Een gram gewone suiker bevat omgerekend 4 kcal (bijvoorbeeld: een welbekend suikerklontje van 5 g brengt  20 kcal aan).

In dit artikel deel ik wat mee over de zoetstoffen waar we mee kookten en hoe ik/familieleden het vonden smaken.

Houd er rekening mee dat de bereidingsprocessen van de confituur verschillen en dit een invloed kan hebben op de uiteindelijke appreciatie.

confituur-zonder-suiker-3

Canderel

Het merk Canderel gebruikt de zoetstof sucralose (1,23%) als zoetmaker om mee te bakken. Sucralose is afkomstig van gewone suiker (sucrose), maar is 600 keer zoeter dan gewone suiker en bevat slechts 2 kcal/portie. Sucralose kan gebruikt worden om mee te bakken tot 200°C. Canderel gebruikt Maltodextrine, tevens een suikerafgeleide als bulkstof (vergroot het volume van het product). Maltodextrine heeft een geringe invloed op de bloedsuikerspiegel/glycemie, maar deze is verwaarloosbaar in de gebruikte hoeveelheden. Canderel is 10 keer lichter dan suiker,  wat inhoudt dat je het aangegeven gewicht van gewone suiker moet delen door 10 om het gewicht van Canderel te weten.

Canderel vond ik niet erg zoet smaken en het had naar mijn mening een lichte bittere nasmaak. De confituur zelf had een jelly substantie.

Prodia

De productlijn Prodia werkt op basis van de zoetstof maltitol (1,75%) en de bulkstof dextrine maltose. De zoetkracht komt voornamelijk van maltitol, wat afkomstig is van zetmeel, maar het is zwakker als suiker. Je hebt 10 keer zo weinig ervan nodig hebt in vergelijking tot normale suiker en de zoetstof brengt 2 kcal/portie aan. De alternatieve zoetmaker levert geen calorieën, heeft geen invloed op de glycemie en kan gebruikt worden om mee te bakken tot 225°C.

Prodia leek sterk op de normale suiker qua smaak. Er was geen nasmaak te ontdekken, maar het proefde wel ietwat naar de synthetische zoetstof die je in waterijs en zuurstok kan terugvinden. De confituur had een mooie vloeibare substantie. Mijn vader vond Prodia het beste smaken, want hij ontdekte er een uitgesproken fruitsmaak.

Boni

Het Everyday merk van de Colruyt verkoopt een tafelzoetstof op basis van de zoetstof aspartaam (3%) en maltodextrine. Het werken met deze zoetstof lijkt sterk op hoe er wordt gewerkt met Canderel.Deze is geschikt om mee te bakken tot 180 °C. De tafelzoetstof weegt 10 keer minder als gewone suiker, waardoor je minder nodig zal hebben tegenover de zoetigheidsgraad. De tafelzoetstof brengt 2 kcal/portie. Ter vermelding voor lactose intoleranten: het bevat misschien melk.

Boni bracht een zoetigheid aan de vruchten, maar het minst van ze allemaal. Er was geen nasmaak en de confituur had een jelly textuur. Mijn vader vond het goedkoop smaken, wat niet verwonderlijk is aangezien het ook de goedkoopste is van de selectie.

Tagatesse

Het merk Tagatesse werkt aan de hand van het natuurlijke melksuiker tagatose. Deze is temperatuurbestendig en is dubbel zo zoet als gewone suiker, dus je hebt er maar de helft van nodig in gebruik. Tagatose brengt een weinige 1,5 kcal/portie aan en heeft een gering effect op de bloedsuikerspiegel. Ondanks dat tagatose afkomstig is van melk, kan het gebruikt worden door lactose intoleranten en daarnaast ook door mensen met een glutenintolerantie.

Tagatesse vind ik persoonlijk de lekkerste, net als mijn broer. Er valt geen nasmaak te bespeuren en het lijkt sterk op normale confituur. De textuur zat tussen jelly en vloeibaar in. Mijn vader vond Tagatesse lekker zoet, maar in vergelijking met Prodia te zoet.

Stevia

De laatste tijd heeft Stevia aan een opmars gewerkt. De suikers van de groene, kruidachtige plant gevonden in zuid-amerika bevat geen calorieën terwijl de zoetkracht 200 tot 300 keer groter dan gewone suiker. Stevia is geschikt om mee te koken, het is gluten-en lactose vrij en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Het zorgt wel voor een bittere smaak. In het Stevia assortiment zelf is er een verschil tussen de klontjesvorm en poedervorm als het om kcal gaat en om de productsamenstelling. Maltodextrine wordt gebruikt als bulkmiddel in bepaalde producten en deze heeft een geringe invloed op de bloedsuikerspiegel. Degene vrij van maltodextrine zijn ook degene die specifiek 0 kcal aanbrengen.

Met de Stevia confituur was iets heel vreemds gebeurt. Deze was enorm droog, korrelig en vast tegelijkertijd. De smaak bevond zich apart van de rest. Geen uitgesproken bittere nasmaak, maar geen lekkere.

confituur-zonder-suiker

Bronnen: CanderelProdiaBoniTagatesseStevia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s