Noten voor tussendoor, kan dat?

 

Noten en zaden, het zijn een van mijn favoriete tussendoortjes geworden. Ze zijn zo gemakkelijk mee te nemen,  smakelijk en gezond. Elke dag een hand vol noten eten kan prima (tussen de 20 en 25 gram) of een eetlepel zaden toevoegen aan je muesli is geen slecht idee. Vooral voor vegetariërs en veganisten vormen ze een handige vleesvervanger. Noten en zaden bevatten eiwitten, omega3-vetzuren, ijzer, vezels en zink (we spreken hier wel van de ongezouten en natuurlijke soorten).
Re-upload met aanpassingen

Wordt ik niet dik van noten?
Er zitten inderdaad veel vetten in noten, maar de vetten die erin zitten zijn de betere onverzadigde vetten. Deze soort vetten kunnen de cholesterol in je bloed verlagen.

Enkele voorbeelden van noten en zaden

  • Amandelen zien we jaarlijks terugkomen in onze banketletter, maar je kunt ze ook simpelweg zonder het gebak eten. De noten hebben een zoete smaak en passen uitstekend bij een salade. Amandelen geven je calcium en Vitamine E. Waarschijnlijk herken je deze vitamine van het een of ander gezichtsproduct, want het onderhoudt de huid waardoor deze zich bet kan herstellen.
  • Hazelnoten zijn kleine ronde noten en worden vooral gebruikt voor het maken van hazelnootpasta. Hazelnoten bevatten zink en biotine (ook bekend als Vitamine B8). Dit zijn twee voedingsstoffen die je terug vindt in haargroei supplementen die de conditie van je haar ondersteunen.
  • Cashewnoten bevatten eveneens biotine en daarnaast ook magnesium. In vergelijking met andere noten zijn cashewnoten een van de vet-armste en naar mijn mening ook een van de lekkerste.
  • Brownies met walnoten zijn heerlijk. Maar de chocolade is niet noodzakelijk om te kunnen genieten van walnoten. Deze noten zijn een grote bron van omega-6-en omega-3-vetzuren en dan vooral linolzuur. Bij tekort aan linolzuur kan men last krijgen van een schilferige droge huid.
  • Een paar jaar geleden was chiazaad echt een hype. De minuscule zwarte zaden zijn zeer vezel-en calciumrijk terwijl de smaak vrij neutraal is. De zaden worden wel vaak gelinkt met een bloedverdunnende effect.
  • Lijnzaad kan dan weer gebruikt worden bij stoelgang-problemen aangezien ze boordevol vezels zitten. Daarnaast brengt het opmerkelijk veel omega-3-vetzuren aan.

Noten als tussendoor (3)
Bronnen: Thepaleodiet, Voedingswaardetabel en Nubeltabel

Zolang je ze met mate eet, hebben noten talloze voordelen voor de gezondheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s