Voedselintoleranties

Voedsel-intoleranties, iets waar sommige mensen rekening mee moeten houden voor hunzelf of voor hun omgeving. Het is zeker iets waar ik aandacht aan wil schenken op deze blog, want het is goed mogelijk voor mensen met intoleranties om gezellig mee te eten van wat er op tafel terechtkomt. Intoleranties, waar mensen genoodzaakt zijn om hun voeding aan te passen voor gezondheidsredenen, is niet te verwarren met eet-stijlen waar men ervoor kiest om bepaalde voedingsmiddelen weg te laten uit hun voedingspatroon. Uiteraard zijn de recepten ook geschikt voor mensen die liever gewoon geen zuivelproducten, graanproducten of eieren willen eten.

Lactose-intolerantie
Iemand met lactose-intolerantie heeft moeite met het verteren van één bepaald suiker, namelijk lactose en ervaart hierdoor klachten als buikpijn, winderigheid of opgeblazen gevoel.
De recepten die je vindt onder de kop Lactosevrij bevatten geen zuivelproducten of bevatten zuivelproducten waar de lactose eruit gehaald is.

Glutenintolerantie
Iemand met coeliakie of gluten-intolerantie kan moeilijk het eiwit gluten verteren. Het eten van gluten, wat in de meeste graansoorten zit, zorgt bij deze mensen voor een beschadiging van de darmen en klachten als buikpijn, diarree of weinig eetlust.
De recepten die je vindt onder de kop Glutenvrij bevatten geen gluten-bevattende granen of bevatten graanproducten waar de gluten eruit gehaald zijn.

Ei-allergie
Iemand met een ei-allergie krijgt bij het eten van ei ernstige lichamelijke klachten als moeite met ademen, darmkrampen of anafylactische shock. Dit is zeker bij het eten van kippeneieren, de ei-soort die het meest wordt gebruikt in levensmiddelen maar kan ook voor eieren van andere gevogelte.
De recepten die je vindt onder de kop Ei-vrij bevatten geen eieren.